Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Okunnigheten har fått ett nytt ansikte

Jag tittade nyss på Debatt från i torsdags där den nya lag som ska göra det möjligt för nöjesindustrin att agera poliser, den så kallade IPRED-lagen, diskuterades. Efter att ha hört en hel del om debatten blev jag tvungen att se den för att skaffa mig en egen uppfattning.

Det var faktiskt värre än väntat. Efter det här kan man definitivt säga att okunnigheten fått ett nytt ansikte i Johan Pehrson i alla fall. Okunnighet är förresten en välvillig tolkning. Det går ju också att tolka det som att han tror att tittarna är idioter. Jämförelsen mellan att sno en gräsklippare och fildelning är skrattretande. Jag kan tycka att en jurist borde förstå skillnaden mellan äganderätt och upphovsrätt…

Det verkliga problemet, som Johan inte verkar vilja diskutera, är ju att det är ett stort ingrepp i rättsäkerheten att låta privata intressen få agera poliser och att vanliga människor kommer ha svårt att våga driva sin sak i en civilprocess och ha en chans att vinna mot multinationella företag. Lägg därtill alla bevisproblem kopplade till trådlösa nätverk och liknande.

I övrigt ska jag inte kommentera debatten mer, för det finns redan otroligt mycket skrivit på nätet redan. Rick Falkvinge har till exempel skrivit ett bra inlägg om politikernas okunnighet.

Men se debatten och förfasas! De mer sansade debattörerna vinner dock dessbättre debatten och Christian Engström (pp) imponerar på mig ännu en gång. Även Kalle Larsson (v) gör en bra insats.

Den här lagen blir bara ett slag i luften när det gäller att komma åt fildelningen i stort, men kan drabba enskilda hårt om den genomförs. Även totalt oskyldiga enskilda.


2 kommentarer

[…] Okunnigheten har fått ett nytt ansikte […]

Kommentar av Niklas.in » Blog Archive » Det handlar inte om piraträddning den 12 november 2008 @ 5e m

[…] ska styra politiken i ytterligare fyra år rekommenderar jag däremot att du kryssar Johan Pehrsson eller Beatrice […]

Kommentar av Niklas.in » Blog Archive » Köp inte grisen i säcken den 10 december 2008 @ 2e m

Skriv en kommentar