Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Höj skatten!

Vänsterpartiet vill höja skatten låg- och medelinkomstagare, enligt Lars Ohly bör skatten höjas på inkomster över 17000 kr i månaden.

Det är naturligtvis helt rätt!

Det måste ses mot bakgrund av de orimligt höga skattesänkningar som regering har genomfört. Vi vill vi ha en bra gemensam välfärd måste vi betala för den. Om man sänker skatten så mycket som regeringen har gjort så innebär det att ekonomin måste lösas på något annat sätt. Det sker genom ökade avgifter och nedskärningar i verksamheten. För väldigt många har hela eller stora delar av alliansens skattesänkningar ätits upp av att olika avgifter inom offentlig verksamhet istället blivit högre. Och vi ser alla vilka problem nedskärningarna har skapat i skolan, inom äldreomsorgen, inom vården, osv.

Den med låga inkomster tjänar på högre skatt, eftersom avgifterna kan sänkas och kvaliteten förbättras. Dessutom är jag övertygad om att väldigt många är beredda att betala lite mer för en bättre offentlig sektor. Högre lärartäthet i förskolan och skolan, kortare vårdköer, bättre kollektivtrafik och ökad trygghet för den som riskerar att bli arbetslös eller sjukskriven kräver ökade satsningar och inte fortsatta nedskärningar.

Krav på höjd skatt kritiseras ofta och inom vänstern menas inte minst att det är otaktiskt och något som inte går att vinna val på, men spelar det någon roll? Det är inte taktiken som ska avgöra politiken, utan vi måste lösa problem och tillgodose människors behov. Jag tror inte att människor är dumma i huvudet utan jag tror att människor förstår att en skattefinansierad välfungerande offentlig sektor är något som de allra flesta tjänar på. Det måste gå att vinna val på att kräva höjd skatt, om man lyckas kommunicera budskapet.

 

Tidigare bloggat om höjd skatt:

Mer av samma


2 kommentarer

Du är så smart för ökad skatt ger vaddå? SPÅÅÅÅÅNHUVUD!

Kommentar av Roberth Ström den 24 november 2008 @ 12e m

Har du överhuvudtaget läst inlägget?

Citerar mig själv:
”Den med låga inkomster tjänar på högre skatt, eftersom avgifterna kan sänkas och kvaliteten förbättras. Dessutom är jag övertygad om att väldigt många är beredda att betala lite mer för en bättre offentlig sektor. Högre lärartäthet i förskolan och skolan, kortare vårdköer, bättre kollektivtrafik och ökad trygghet för den som riskerar att bli arbetslös eller sjukskriven kräver ökade satsningar och inte fortsatta nedskärningar.”

Kommentar av Niklas den 26 november 2008 @ 8f m

Skriv en kommentar