Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Behöver Sverige ytterligare ett alkoholliberalt parti?

Kristdemokraterna skriver idag på DN Debatt en omsvängning på det alkoholpolitiska området. I en artikel om att ta bort pekpinnar i politiken, som en uppföljning på diskussionen om verklighetens folk, lägger Kristdemokraterna in ett stycke om alkoholpolitiken.

Det intressanta är att de konkreta frågor som Kristdemokraterna nämner är ganska små och kanske inte de som diskuteras mest bland "verklighetens folk".1 Frågan är varför Kd gör denna omsvängning och varför man väljer dessa exempel.

Jag ska spekulera kring några teorier som var för sig eller gemensamt kan förklara Kristdemokraternas omsvängning.

1. Kristdemokraterna skickar upp en "testballong" för att se hur partiet och allmänheten reagerar på en förändring av partiet i mer alkoholliberal riktning. Om kritiken inte blir alltför stor kanske det finns intresse att fortsätta på samma spår, men om kritiken blir massiv har man inte förändrat så mycket.

2. Genom en måttlig förändring till en mer alkoholpositiv image hoppas man locka till sig konservativa väljare som idag ser Kd som moralister. De sänder ut ett budskap om en mer alkoholliberal linje, men håller fast vid mycket av den restriktiva alkoholpolitiken och hoppas därmed bredda väljarbasen genom att både behålla alkoholnegativa kärnväljare och hitta nya väljare.

3. De exempel som Kd tar upp i artikeln, angående ombuteljering av brännvin och ändrade regler för serveringstillstånd, är inte tagna ur luften. Det är förslag som förespråkas av alkohollagsutredningen och det är nog rimligt att anta övriga borgerliga partier är positiva till dessa förslag. Genom att ställa sig positiva till dessa nu behöver Kd alltså inte framstå som förlorare när regeringen lägger fram dessa förslag utan kan peka på att det är i linje med deras nya åsikter.

Om det ligger något i alternativ 1 och 2, vilket jag tyvärr tror det kan göra, behöver vi verkligen oroa oss för utvecklingen. De senaste 20 åren har den restriktiva alkoholpolitiken monterats ner och konsumtionen har ökat med 30%. Behövs det verkligen ytterligare ett parti som förespråkar liberalisering av alkoholpolitiken?

 

Andra som bloggar om detta:
Anna Carlstedt | I rörelse | jj.n | Peter Andersson | Högbergs tankar | Röda Göinge | Birger Schlaug |

Fler artiklar om detta:
Accent | Drugnews | SvD | HD | Aftonbladet | Dagen

  1. Hur små de är i praktiken kan iofs diskuteras, men det är åtminstone inga heta frågor i den politiska debatten. Det finns dock, framförallt när det gäller förändrade krav på matutbud och köksutrustning, många frågetecken kring det liggande förslaget från alkohollagsutredningen. Lagen behöver förändrats, men med otydliga gränser riskerar antalet serveringsställen och därmed tillgängligheten att öka väsentligt []

2 kommentarer

Twitter Comment


RT @nickemannen Behöver Sverige ytterligare ett alkoholliberalt parti? [link to post]

Posted using Chat Catcher

Kommentar av OrdforandeJohan (Johan Persson) den 19 oktober 2009 @ 10e m

[…] i DN där de beskrev en omsvängning av Kristdemokraternas alkoholpolitik. Jag tror att Niklas analys är i stort sett riktig, men man får inte glömma Sverigedemokraterna i sammanhanget. Jag tror att […]

Kommentar av Kristdemokraternas alkoholliberalisering « Anders har en åsikt om… den 20 oktober 2009 @ 5f m

Skriv en kommentar