Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Varför dricker du inte alkohol?

Alla nykterister har fått frågan. De flesta alkoholkonsumenter har ställt den. Ibland känner man sig sugen på att svara, ibland på att debattera det och ibland har man ingen lust alls att prata om det. 

Jag tänkte försöka mig på att skriva ett pretentiöst blogginlägg att tänka på alla de stunder då jag får frågan och inte orkar svara mer än att ”det är onödigt” eller något liknande.

Det finns många anledningar att inte dricka alkohol och för mig känns det naturligt att beskriva dem genom utvecklingsstadier, eftersom det har utvecklats så för mig. Efter hand har jag hittat nya argument att lägga till och olika argument har vägt olika tungt under olika perioder.

ONÖDIGT OCH SKADLIGT

Jag har i princip alltid varit nykterist. Från början handlade det inte om någon stark ideologisk övertygelse utan om att det kändes onödigt, smakade äckligt och därtill vet ju alla att det är skadligt för hälsan. Att dricka något som var onödigt, äckligt, skadligt och dessutom dyrt lockade mig inte.

SOLIDARITET

Senare träffade jag fler med egen erfarenhet av alkoholens sociala konsekvenser. Hur alkoholen drabbar både den enskilde missbrukaren och de runt omkring. Jag började fundera över mina egna upplevelser och såg tydligare att den kultur som uppmanade till drickande ledde till att människor for illa. Att avstå från alkohol blev då ett sätt att konkret visa solidaritet och samtidigt inte vara delaktig i en destruktiv kultur.

PASSIVISERING

Mitt övriga politiska engagemang och intresse har också utvecklats. I samband med detta inser jag allt tydligare alkoholens aspekter på demokrati, delaktighet och möjlighet till fördjupad demokrati. Alkoholen passiviserar och leder till att människor flyr bort från problem istället för att reflektera över dem och försöka lösa dem. Alkoholen motverkar möjligheterna att lösa såväl gemensamma som individuella problem och är ett hinder för samhällsförändring. 

KULTURKAMP OCH FOLKBILDNING

Ungefär samtidigt har jag börjat intressera mig mer för folkbildning, kultur och kreativitet. Alkoholen är folkbildningens antites. Med alkohol i bilden ställs låga eller inga krav på underhållning, intressanta samtalsämnen och utveckling av relationer. På samma sätt innebär frånvaron av alkohol ett krav på kreativitet för att skapa ett givande umgänge med andra.

 

Jag har samlat på mig en hel del argument genom åren alltså, men visst är det något lurt här? Varför ska jag behöva en argumentsamling för att försvara att jag inte dricker ett sinnesförändrande gift?

Läs också:
Därför är vi absolutister


3 kommentarer

Aaargh! Det finns ingen gilla-knapp, eller +1, eller Flattr! Hur skall jag då framföra mitt gillande? Betyder det här att jag måste formulera mig? Med ord? Argh! Det är ju SÅ 2010!
Jag gillade inlägget. Både innehållet och utformningen. Det var lagom mycket text, bra formulerat och inget onödigt prat.
Jag tycker att den mest intressanta punkten är solidaritet. Det är inte så ofta en tänker på det, trots allt. Vilket är konstigt. Inte ens när det (utanför nykteriströrelsen) pratas om alkoholproblem så brukar det nämnas att det handlar om en destruktiv kultur. Det blir bara enstaka, stackars individer och personer som inte kan hantera alkohol. Det saknas ofta sammanhang och det är svårt att vara solidarisk om en inte fattar att det finns ett sammanhang.

Svammel svammel. Hej då!

Kommentar av Mikusagi den 18 juli 2011 @ 10e m

Tack! Jag kanske borde fixa en gilla-knapp…

Jag har varit så aktiv i nykterhetsrörelsen att det här med solidaritetsargumentet blivit helt självklart, men det är sant som du säger att de flesta nog inte tänker så. Och mer analys om alkoholkulturen och hur den fungerar det skulle man ju kunna skriva ett eget inlägg om. Eller många inlägg om.

Kommentar av Niklas den 18 juli 2011 @ 10e m

Jag tyckte du var så enkel och ba så jag bloggade lite om ditt inlägg. Danke!

Kommentar av Elin den 18 juli 2011 @ 11e m

Skriv en kommentar