Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Vad ska vi med Systembolaget till?

Igår föreslog den folkpartistiske riksdagsledamoten Carl B Hamilton att Systembolaget ska börja med hemkörning av alkohol. Beställ enkelt på Systembolagets hemsida och få varorna levererade hem till dörren. Det låter ju kanonbra, så länge man inte funderar på Systembolagets syfte.

Det tycks vid första anblicken märkligt att detta förslag kommer nu. Systembolagets ställning är starkare än någonsin och liberaliseringar som motiveras med att öka stödet för monopolet borde kännas onödigt. 70% av svenska folket gillar Systembolaget och i princip alla politiska partier.

Frågan är vad det är de gillar och varför. Alla älskar alkoholmonopolet och den restriktiva alkoholpolitiken, men politiken går ändå i en annan riktning. Förslag om s.k. gårdsförsäljning av alkohol1 och utskänkningstillstånd för äldreboende är under debatt och med den nya alkohollagen är möjligheterna för alkoholservering rejält utökade.

På bloggar och i tidningar ser vi svurna fiender till alkoholmonopolet sjunga monopolets lov när de debatterar för gårdsförsäljning av alkohol. Systembolaget har blivit ett positivt laddat värdeord som allt för sällan ges någon konkret innebörd.

Systembolaget ska sälja alkohol utan vinstintresse, begränsa tillgängligheten av alkohol och upprätthålla en sträng kontroll av åldersgränser och langning. Allt med det grundläggande syftet att minska alkoholkonsumtionen.

När förslag som undergräver Systembolagets roll förs fram som ett sätt att försvara monopolet är det oroande. Vad ska vi med Systembolaget till om syftet ständigt undergrävs?

 

Bloggaren gusart har skrivit en bra bakgrundsbeskrivning av det alkoholpolitiska läget och Alliansfritt Sverige har gjort en fyndig kommentar till förslaget.

  1. Gårdsförsäljning är ett missvisande namn, egentligen handlar det om att låta alla som producerar eller förädlar alkohol sälja sina egna eller andra producenters drycker direkt till konsument. Oavsett om det sker på landsbygden eller i stan. En försäljningskanal vid sidan om Systembolaget helt enkelt. []

Inga kommentarer


Det finns inga kommentarer ännu. Kommentera gärna!

Skriv en kommentar