Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Sovjetisk nykterhetspropaganda

Jag besökte S:t Petersburg i helgen. En fantastisk resa på många sätt, bland annat med besök på Eremitaget, balett, museet för rysk politisk historia, Finlandsstationen och Fabergémuseet. Under min resa passade jag också på att köpa en del sovjetiska propagandaaffischer i nytryck. De är ofta välgjorda små konstverk och intressanta att studera.

Flera av affischerna handlar om alkohol, men de propagerar egentligen inte för nykterhet som titeln på detta inlägg antyder utan snarare emot alkohol. Affischerna andas ofta arbetarromantik, men i dessa fall är det den försupne arbetaren, den frånvarande pappan eller familjeförsörjaren som använt inkomsten till sprit som står i fokus. Problemen känner vi igen. En del av affischbudskapen kan vi nog ta till oss även idag, men många känns hårda eller fördomsfulla. De är förstås präglade av sin tid.

Jag har skannat in affischerna, tyvärr blev det en kant runt som jag inte orkat ta bort så den får ni leva med. Under varje affisch står årtal och den översättning till engelska som följde med. Inom parentes står namn på affischkonstnären.

 

1926. Where is your family's money? (M. Lebedeva)

 

1929. Daddy, stop drinking. (D. Bulanov)

 

1929. As a river starts with a streamlet, so alcoholism begins with a single shot. (N. Mikhailov)

 

1929. The last warning: quit it! (P. Sokolov-Skalya)

 

1929. In a glass of vodka a plant can be drowned! There shouldn't be any drunk workers around! (I. Yand & A. Chernomordik)

 

1929. Down with drunkards! To plant or farm / They bring only mess, damage and harm! (I. Yand & A. Chernomordik)

 

1930. Let's crush it! (V. Deni)

1930. Remember. When you're drinking your family's starving.

 

1954. No way! (V. Govorkov)

 

 

1958. Shame on you! Behaved like a drunk swine and so that's why / Today can't look anyone in the eye! (N. Velezheva & N. Kuzovkin)

 

1961. Not a single drop! (B. Reshetnikov)

 

1962. I don't want a dad like that! (A. Rudkovich)


Inga kommentarer


Det finns inga kommentarer ännu. Kommentera gärna!

Skriv en kommentar