Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Social tidskrift 1909: Rusdrycksförbudet

Social tidskrift var en tidning som gavs ut av Centralförbundet för socialt arbete i början av 1900-talet. I ett nummer från 1909 publicerade tidningen en artikel om rusdrycksförbud. De flesta känner väl till att Sveriges första allmänna folkomröstning 1922 gällde frågan om alkoholförbud och att nej-sidan, alltså de som motsatte sig förbud, vann en knapp seger. Kanske är det inte lika många som känner till händelserna 1909.

Detta år inträffade den så kallade storstrejken där runt 300 000 arbetare deltog. Under den månad strejken varade togs beslut om en ett tillfälligt alkoholförbud. Effekterna av detta förbud bidrog till att nykterhetsrörelsen och många andra tog tydligare ställning för ett permanent förbud. Om rusdrycksförbudet 1909 handlar nedanstående artikel från Social tidskrift.

Denna händelse var också bakgrunden till att nykterhetsrörelsen samma år genomförde en så kallade inofficiell folkomröstning. Det var helt enkelt en oerhört stor namninsamling där 1,9 miljoner människor deltog, vilket motsvarade 56% av dåtidens vuxna befolkning, och 99% röstade ja till förbud. Om planerna inför denna omröstning handlar slutet av artikeln i Social tidskrift.Klicka på bilderna för att se dem i större format.


Inga kommentarer


Det finns inga kommentarer ännu. Kommentera gärna!

Skriv en kommentar