Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Julmustprovningen 2019

Igår torsdags arrangerade min UNF- och IOGT-NTO-förening, 2010 Trots Allt! sin årliga julmustprovning och här kommer årets resultat. Förhoppningsvis kan resultatet vara en vägledning för den som ska välja julmust till julbordet.

Julmust

Provningen genomfördes som vanligt genom ett strikt blindtest och en kontrollant ansvarade för servering. Julmustsorterna var kylda till normal kylskåpstemperatur (+8 grader). Som vanligt fokuserade vi på mer exklusiva sorter som säljs på glasflaska och i år provade vi tolv slumpmässigt utvalda sorter. För att säkerställa att betygsättning skedde med en gemensam utgångspunkt använde vi Apotekarnes julmust som referensmust. Och liksom förra året fick alla deltagare utifrån en lista på de julmustsorter som fanns med i provningen gissa vilken sort som provades, men det är inte lätt och de som lyckades bäst fick hälften rätt.

Juryn betygsatte samtliga mustsorter på skalan 1-5 och sedan har ett genomsnittsvärde räknats ut. I år det en väldigt hög lägstanivå, även om det fanns några bottennapp.

1. Julmust från Norrbotten (Nyckelbryggerier), 3,75 poäng.
En klassisk julmust som alltid hamnar högt. Det här är en väldigt skummande julmust som alla gillar.

2. Zeunerts julmust. 3,5 poäng.
Förra årets vinnare Zeunerts julmust fick i år nya sig med en andraplacering. Zeunerts är en speciell must med mörkare smak och toner av kaffe och choklad. Den har en stark fanbase, men det finns också skeptiker.

3. Gbg soda kardemumma. 3,375 poäng.
Årets skräll! GBG soda har haft en given jumboplacering tidigare år, men i år imponerar de verkligen med denna kryddiga kardemumma. Den bästa julmust med kardemummasmak som jag har provat. Om du lyckas hitta denna så måste du köpa och prova den!

4. Grebbestad julmust. 3,125 poäng.

4. Sahlins julmust apelsin. 3,125 poäng.

6. Slottskällans julmust. 2,75 poäng.

7. Tempel brygghus julmust. 2,5 poäng.

7. Gbg soda apelsin nejlika. 2,5 poäng.

9. Aros julmust. 2,375 poäng.

10. Apotekarnes vintermust.[1] 2 poäng.

11. Nygårda julmust portvinslagrad. 1,875 poäng.

12. Dufvenkrooks julmust enbär. 1,1 poäng.
Årets nyhet från Dufvenkrook var ingen hit hos juryn, men omdömena varierade från ”den smakar verkligen enbär” till ”den smakar jord och svett”. Härmed är en varning utfärdad.

God jul!

Drick julmust

  1. Enligt tillverkaren är det ingen julmust utan en vinstermust, men oavsett måste vi ju ha med årets mustsnackis []

Inga kommentarer


Det finns inga kommentarer ännu. Kommentera gärna!

Skriv en kommentar