Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

En politisk galning

Som alla vet small en bomb i Oslos regeringskvarter i fredags och en man sköt kallblodigt ihjäl ungdomar på AUF:s sommarläger. 

Först på lördagen när jag var på väg till jobbet började dessa händelser sjunka in ordentligt och klumpen i magen växte. I det läget är det svårt att formulera sig. Orden räcker liksom inte till. Först nu har jag satt mig ner för att skriva några tankar. Det är lite skönt att få skriva av sig.

Attentaten i fredags är de värsta som skett mot nordisk arbetarrörelse någonsin. Det är en attack som tydligt riktat sig mot arbetarrörelsen och vänstern, men naturligtvis också mot demokratin och det öppna samhället. Det är också en ofattbar förlust och en svår sorg när unga människor, kamrater, dödas på grund av sin kamp för en bättre värld.

För mig och många andra blir det mitt i denna sorg viktigt att börja analysera. Vi är politiska djur som vill förstå. Vi behöver förstå vad som har hänt, varför det har hänt, bearbeta sorgen och försöka att hitta en väg framåt. 

Analyserandet krockade brutalt med medias rapportering. Många vill avpolitisera händelserna och de trivialiseras genom att ledarskribenter och andra likställer all form av "extremism". Självgoda liberaler använder händelserna i Oslo för att slå mot vänstern samtidigt som de försöker anklaga andra för att göra billiga politiska poänger.

Så länge experterna spekulerade om en muslimsk gärningsman var politiska och strukturella förklaringar tillåtna, men när en blond norsk man dök upp övergick media i stor utsträckning till att prata om vansinnesdåd och en ensam galning.

Ändå vet vi mycket lite om gärningsmannens psykiska hälsa. Vi vet definitivt inte mer om den än om den muslim som experterna först såg framför sig som förrövare.

Däremot vet vi att gärningsmannen agerar strategiskt och med ett tydligt motiv. Han kommer från en del av extremhögern som är muslimfientlig och där den politiska eliten, främst socialdemokratin, ses som förrädare. Han är en nykonservativ kristen fascist med bakgrund i det främlingsfientliga Fremskrittspartiet.

Gärningsmannen är säkerligen galen enligt någon definition. De flesta som mördar folk på det sätt som han gjort har nog vissa tillfälliga eller varaktiga psykiska defekter. Men han är i så fall en galning med starka politiska motiv. Även galningar befinner nämligen sig i en politisk kontext och påverkas av stämningar i samhället. Därför behövs fortsatta politiska analyser.

Den lärdom vi redan nu kan dra är att vi ytterligare måste intensifiera kampen mot högerextremism och särskilt uppmärksamma den "nya" muslimfientliga högerextremism som gärningsmannen är en del av. En högerextremism som SD:s huvudfåra idag tillhör och som även då och då dyker upp inom den etablerade borgerligheten.

 

Det har skrivits många bra texter om attentaten och om medias rapportering. Några texter att utgå ifrån är Tankesmedjan Konflikts text, Johans bakgrundsbeskrivning och Popvänsters text om mediarapporteringen.


1 kommentar

[…] Bloggar:tant, islamineurope, deeped, sanne, jerlerup2, ansgarssyskon, global voices, ingerö, enmansutredningen, copyriot, fredrikedin, hax2, blogghoran, camilla, beelzebjörn, emanuelkarsten, richard silverstein, loonwatch, oyvindstrommen, lenin’s tomb, dagens konflikt, parkstugan, umr, röda berget, pelaseyed, lodenius, ardin, jinge, svensson2, röda malmö, henning, popvänster, niklas.in […]

Kommentar av Begrav våra hjärtan i Utøya | Min luktar oxo fisk! den 25 juli 2011 @ 11e m

Skriv en kommentar