Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Julmustprovningen 2018

Igår genomförde min UNF- och IOGT-NTO-förening, 2010 Trots Allt!, sin årliga julmustprovning och på allmän begäran presenteras här resultatet. I år inföll provningen ganska sent på året, men förhoppningsvis kan resultatet ändå vara en vägledning för den som funderar på vilken julmust hen ska välja till julbordet.

Gammal_julmustreklam-620x493singlebig

Precis som vanligt genomfördes provningen genom ett strikt blindtest och med två noggranna kontrollanter som ansvarade för servering av de olika julmustsorterna som var kylda till normal kylskåpstemperatur (+8 grader). Sorterna var ett slumpvis urval av tio mer exklusiva sorter på glasflaska. Nytt för i år var att vi använde Apotekarnes julmust som referensmust för att säkerställa att betygsättningen gjordes med en gemensam utgångspunkt.

En annan nyhet var även att deltagarna fick en lista på julmustsorter som ingick i provningen och därefter fick gissa vilken julmustsort som provades, en uppgift som visade sig vara ganska komplicerad. Men låt oss nu övergå till väsentligheterna, nämligen resultatet i årets provning. Juryn betygsatte samtliga mustsorter på skalan 1-5 och sedan har ett genomsnittsvärde räknats ut för att kora vinnaren och det är tätt mellan topplaceringar, men allra högst betyg fick två sorter. Samtliga 4 i topp rekommenderas dock.

1. Zeunerts julmust. 3,9 poäng

lOjjx1sUMALw1VKikp6TCv1dBzJyKEtB

Zeunerts julmust är en klassiker som alltid hamnar högt i våra tester av julmust. En julmust för dig som vill ha mindre sötma och mer smak. Väldigt många älskar den, men det finns även en del skeptiker så det är ett bra tips att köpa någon annan sort också om du inte vet att dina gäster gillar Zeunerts julmust.

1. Herrljunga julmust. 3,9 poäng

Julmust_33cl-819x1024

En klassisk julmust i en stilig flaska. Ingen blir besviken, men antagligen blir ingen överraskad heller.

2. Julmust från Norrbotten (Nyckelbryggerier). 3,8 poäng
En tidigare vinnare som fortfarande är stabil.

3. Hammars julmust apelsin. 3,7 poäng
Om du vill ha en lite annan variant, med extra fräschör från apelsinen.

4. Dufvenkrooks halvtorr julmust. 3,2 poäng

5. Hammars julmust kardemumma. 3 poäng

6. Mora must. 2,7 poäng

7. Jenny Nyströms julmust (Ängöl bryggeri). 2 poäng

8. Aros julmust. 1,9 poäng

9. Gbg soda julmust. 1 poäng
Testets jumboplacering fick alltså 1 poäng i snitt med omdömen som varierade mellan ”äcklig” och ”smakar askkopp”. Rekommenderas som present till någon du verkligen inte gillar.

litenjulmust-870x450


Inga kommentarer


Det finns inga kommentarer ännu. Kommentera gärna!

Skriv en kommentar