Niklas.in Nykter skåning med hjärtat till vänster

Mordmysterium i godtemplarmiljö

Logemöte i mindre salen

Logen n:r 2,007 Höstvind höll ordinarie möte under ledning av logetemplar Sune Vilhelmsson. Mötet hölls i ordenshusets mindre sal som brukade tas i anspråk för dessa tillfällen. Så liten var den inte, fast den kallades mindre; den rymde bortåt hundratalet bröder och systrar, sittande i dubbla rader utefter långväggarna. Så gott som alla platser var upptagna vid mötets början, beroende på att föredragshållarens namn var aktuellt om också en smula omstritt.

På en upphöjd plats vid salens kortända stod presiderande tjänstemannens bord, betäckt av en duk som nådde ända ned till golvet. Duken var broderad med en jordglob, lagd över ett rött malteserkors. Över den presiderandes huvud hängde logens charter inom glas och ram. På långväggarna hängde porträtt av gångna tiders pampar i nykterheten, med svåra skägg och bistra uppsyner som kunde komma vilken rusdrycksdjävul som helst att blekna under solbrännan.

Höstvind och djupa vatten är en 50-talsdeckare av Hans-Krister Rönblom. Anledningen till att den väckte mitt intresse är förstås att den till en del handlar om en godtemplarloge, men det visade sig att boken har många andra kvaliteter. Rönblom var samtida med Stig Trenter, men tycks idag bortglömd. Det är synd eftersom boken är betydligt mer läsvärd än de ganska träiga Trenter-deckare som jag har läst. Just den här boken har dessutom utsetts till en av världens femtio bästa kriminalböcker.1

Boken utspelar sig i den norrländska småstaden Sundhamn där läroverkslärare Paul Kennet som en privatspanare med vetenskaplig metod försöker avslöja en mördare bakom vad som först framstår som ett pojkstreck med dödlig utgång. Den mördade mannen, Gerhard Bäck, var aktiv i stadens godtemplarloge Höstvind och spåren leder Kennet till logen…

Rönblom skildrar en typisk småstadsmiljö, beskriver pricksäkert stadens olika invånare och verksamheten i en godtemplarloge på 1950-talet. Där finns folkskolläraren som är logetemplar2 och riksdagsledamoten som gjort politisk karriär via logen. Dessutom en engagerad esperantist! Gamla kämpar med starka ideal samverkar med unga medlemmar som brinner mest för teaterverksamheten. Rönblom var själv nykterhetsman, men inte aktiv i IOGT utan i NTO. Han är dock förtrogen med miljön och tar med läsaren på såväl styrelsemöte som ett föreningsmöte enligt ritual och, så klart, en parentation.

Höstvind och djupa vatten är en välskriven och underhållande pusseldeckare. Mest läsvärd är den för den underfundiga humorn, ironin och blinkningarna till klassiska böcker i samma genre.

Ett av många underhållande porträtt som jag fastnade för är det av Bäcks hyresvärdar, paret Johansson:

Herrn och frun var hemma och smälte söndagsmiddagen. Fru Johansson, bred och tung var icke olik en boaorm med en get innanför västen. Herr Johansson liknade snarare en nära anhörig till geten.

  1. Världsbibliotekets lista över de femtio bästa kriminalverken []
  2. Logetemplar är titeln på ordföranden för en godtemplarloge []

Inga kommentarer


Det finns inga kommentarer ännu. Kommentera gärna!

Skriv en kommentar